В страната на изгряващото слънце акцизът за цигари е повече от

...
В страната на изгряващото слънце акцизът за цигари е повече от
Коментари Харесай

Безпрецедентен спад от 52% на продажбите на цигари в Япония. Как?

В страната на изгряващото слънце акцизът за цигари е повече от два пъти по-висок от този на нагреваемите тютюневи произведения

Както в множеството страни с високи приходи, равнищата на тютюнопушене в Япония понижават през последните десетилетия. В страната обаче се следи невиждан спад от 52 % в продажбите на цигари към 2023 година Какво стои зад този бърз и неповторим триумф?

Отговорът - въвеждането на устройствата за нагряване на тютюн. През последните 10 години милиони възрастни японци замениха цигарите с по-безвредни никотинови други възможности като IQOS. Данните и японския опит в битката с тютюнопушенето обобщиха специалисти от

Какво направи Япония схватлив пазар за бездимните други възможности?

Точно преди 10 години, устройството за нагряване на тютюн IQOS на Филип Морис Интернешънъл сложи началото на ерата без тютюнев пушек в Япония. IQOS скоро беше последван  от Ploom TECH, пуснат през март 2016 година от Japan Tobacco, и glo на British American Tobacco, който дойде в страната през декември 2016 година

Когато устройствата за нагряване на тютюн се появяват през 2016 година, близо 30 % от мъжете и 10% от дамите към момента пушат, което значи съществуване на огромен % от пълнолетни консуматори, които биха желали да се откажат от тютюнопушенето посредством евентуално по-малко нездравословни никотинови други възможности. Успехът се оказва предначертан и от това, че японците ценят новите технологии и са загрижени за здравето на своите близки. На тяхната просвета идеално пасва научна технология, която няма пушек, аромат, пепел и съдържа по-малко канцерогенни субстанции.

Така японците бързо и без съмнение вземат решението да заменят цигарите

Проучване на световното положение на тютюнопушенето за 2019 година, извършено от Фондацията за свят без тютюнев пушек, открива, че най-честата причина японските пълнолетни пушачи да преминат от цигари към нагреваеми тютюневи произведения се дължи на угриженост за здравето на другите, свързани с пасивния пушек от цигари (40%). Това е последвано от 36%, които споделят, че бездимните други възможности може да не са  толкоз неприятни за личното им здраве, и 35%, които признават, че могат да ги употребяват тук-там, където пушенето не е позволено.

Друго изследване открива, че убеждението, че бездимните алтентавии като IQOS  и glo са по-малко нездравословни за самите тях (90,6%) или за другите (86,7%), е най-важният фактор.Това е последвано от персонално наслаждение (76,5%), до момента в който 74,4% споделят, че ги употребяват, тъй като е по-социално задоволително от пушенето на цигари. Сред актуалните пушачи 55,1% са допълнили, че са употребявали устройствата с нагряване на тютюн с вярата, че може да им помогне да спрат да пушат.

До 2022 година броят на потребителите на бездимни други възможности се удвоява

Нарастването на използването на бездимни други възможности в Япония е доста и бързо. През февруари 2018 година, единствено две години откакто стават всеобщо налични в цялата страна, едно изследване открива, че в Япония към този момент има малко над 5 милиона консуматори на устройства за нагряване на тютюн. Или един на всеки четирима от всички японски консуматори на тютюн: 8,3% от мъжете (4,21 милиона) и 1,9% от дамите (1,02 милиона), употребява бездимна опция.

За съпоставяне през същата година, 22% от мъжете и 7,5% от дамите са били сегашни пушачи (така се регистрира понижение от 29,7% при мъжете и 9,7% при дамите по отношение на 2016 г.). До 2022 година броят на потребителите на бездимни други възможности към този момент се е удвоил, употребяват ги 17,9% от мъжете и 6% от дамите.

Други проучвания демонстрират, че комбинираната приложимост на IQOS, Ploom и glo се е нараснала с 10 пъти сред 2015 година и 2018 година. Това проучване открива, че до 2018 година използването на бездимни други възможности се е популяризирала до един от трима пълнолетни пушачи, които желаят да откажат цигарите, само че и един на всеки четири пълнолетни пушачи, които не са имали желание да се откажат и биха траяли да пушат.

Как японското държавно управление контролира евентуално по-малко нездравословните други възможности?

Нагреваемите тютюневи произведения нормално се контролират по сходен метод на запалимите цигари в Япония, макар че дейностите на държавното управление са склонни да ги третират по-благоприятно. Нито един от продуктите не може да се продава на лица под 20 години. Цигарите и бездимните други възможности са неразрешени в лечебни заведения, учебни заведения и държавни институции. От 2020 година във заводи, офиси и заведения за хранене използването на цигари е позволена единствено в обособените за това места. Потребителите на устройствата за нагряване на тютюн обаче, макар че също са лимитирани до избрани зони в границите на тези места, могат също по този начин там да се хранят и употребяват питиета.

Има и разлики в метода, по който двата продукта се таксуват. През 2021 година общият данък за цигари е повече от два пъти по-висок от този на нагреваемите тютюневи произведения.

Няма ограничавания за рекламата на тютюневи артикули според националното законодателство. Това значи, че производителите им в Япония могат да настояват, че техните артикули са „ по-малко нездравословни “ други възможности на горимите цигари. Докато промишлеността би трябвало да се въздържа от промоцията им по телевизия, радио, интернет, вестници или списания, тя може да популяризира продуктите си на плакати, билбордове или на здания, където може да се купи тютюн. Самата промишленост постанова някои доброволни ограничавания посредством саморегулиране, да вземем за пример като предизвиква фирмите да насочват своя маркетинг единствено към възрастни.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР